Finva Sportdag 2020

Dit jaar werd de Finva sportdag verzorgd door Arjan. De door hem uitgezette fiets-puzzeltocht (27,3 km) liep door de prachtige omgeving van Diepenheim. Diepenheim is een stadje in de gemeente Hof van Twente in de provincie Overijssel, gelegen aan de Regge. Diepenheim is een centrum voor de beeldende kunst en staat bekend om de kastelen en havezaten en de in stijl aangelegde tuinen en parken.

Deze keer doen er 11 personen mee (incl. organisator). Om ons aan de Covid-19 regels te houden worden we opgedeeld in een aantal kleine groepjes. De weersomstandigheden zijn prima, tegen de 20 graden en droog.

We vertrekken vanaf de Goorseweg bij zaal Beltman richting het oosten en krijgen gelijk de eerste vraag: Welke bekende pianist woont hier? Het is geen Jan Vayne maar Wibi Soerjadi! Leuk optrekje. We vervolgen onze weg richting kasteel Nijenhuis en kijken even bij ex-minister Henk Kamp naar binnen. Iets verderop ligt het Oranjemuseum welke helaas gesloten is. Dit museum is, na paleis het Loo te Apeldoorn en de musea in het Oranjestadje Buren en ‘s Gravendeel, het vierde in zijn soort in Nederland.

We fietsen langs de Schipbeek/Elsbeek en komen bij de watermolen welke dateert uit 1169. Na een praatje met de molenaar(s) gaan we op zoek naar het volgende antwoord. Het is een vistrap, iets verderop gelegen. Bij Arjan thuis is er gelegenheid tot een plaspauze en moeten we de tuin aandachtig bekijken. Bij vertrek is het wel duidelijk waarom want we krijgen een nieuwe lijstje met kwisvragen. We fietsen verder naar kasteel Warmelo welke onder andere werd bewoond door prinses Armgard zur Lippe-Biesterfeld , moeder van prins Bernhard.

Bij kasteel Westerflier moeten we nog even berekenen wat de boer met zijn gezin en vee aan tol moest betalen (15,5 cent). Na nog wat vragen beantwoord te hebben komen we weer bij een prachtig gebouw aan. We worden even op het verkeerde been gezet vanwege de grote deur en het een bordje ‘Schutterij’ welke bij de voordeur hangt. Het blijkt echter het oude stationsgebouw te zijn.

Bij Cafetaria en Lunchroom ‘Uit de Kunst’ nemen we buiten op terras een lekker biertje met wat soep, friet en kroketten.

Het was weer een geslaagde Finva sportmiddag met dank aan Arjan voor het uizettten van de route!