Finva Sportdag 2021

Dit jaar wordt ons Finva uitje verzorgd door Hein Scheffer. We gaan de Duursche Waarden verkennen. Na koffie met gebak vetrekken we uit Informatiecentrum Den Nul in Olst. Goed opletten want Hein heeft de nodige vragen voor ons bedacht!

Over de IJsselvallei

Overal langs de oevers van de IJssel is de robuuste dynamiek van de rivier te vinden. De rivier geeft en neemt, soms zelfs met geweld, en is geen dag hetzelfde. Met de terugkeer van natuurlijke processen, zoals erosie, en natuurlijke begrazing, leeft het oorspronkelijke rivierenlandschap steeds meer op. Rivierduinen, bloemrijke graslanden, wielen of doorbraakkolken, ruigtes en ooibossen zijn het resultaat. Deze grote diversiteit maakt dat hier honderden plantensoorten, zeldzame insecten, bijzondere (broed)vogels en zoogdieren leven.

Ooibos in de Duursche Waarden

De uitkijktoren bij de oude steenfabriek in Fortmond is een markant punt in de Duursche Waarden. Het uitzicht is weids over het IJssellandschap, met ruige graslanden, grote grazers en een oude steenoven. Hier ligt een ooibos, zeldzaam in Nederland. Het is onderworpen door en aangepast aan de grillen van het water. Het bestaat voornamelijk uit schietwilg en kraakwilg, soorten die goed tegen water kunnen. Schotse Hooglanders en Shetlanders eten de jonge boomopslag en zorgen ervoor dat het water vrij spel houdt. Informatiecentrum Den Nul in Olst vormt de toegangspoort tot dit gebied.

Steenfabriek Fortmond

Klik hier voor de film
Klik hier voor de film

Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs deze rivier. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken. De restanten van de steenfabriek – ovens en een schoorsteen – zijn nu een Rijksmonument. Vanaf de naastgelegen uitzichttoren heb je mooi uitzicht over de IJssel en de Duursche Waarden. Onze wandeling loopt langs de steenfabriek en door het dichte ooibos.

Na deze prachtige wandeling strijken we weer neer bij het informatiecentrum voor een heerlijke lunch. De 1e prijs gaat naar Astrid! Het was een mooie dag, lekker wandelweer en leuk gezelschap!