Finva Sportdag 2024

Dit jaar werd de Finva wandelroute georganiseerd door Jos de Haan en Huub Grupa. We wandelen met een groep van 17 personen, door het prachtige buitengebied van Ugchelen op de Veluwe. Hier loopt het 11 kilometer lange Klompenpad Ugcheler Markepad. Het klompenpad gaat door bossen, over heide en langs boerenland. Via sprengen en beken over de rand van de Veluwse stuwwal in het oosten van de Veluwe.

We starten bij het enkele jaren geleden nieuw gebouwde Bospaviljoen ‘t Leesten.

Het Salamandergat

Vanuit het bos gaat het Ugcheler Markepad een stukje langs boerderijen en over open veld om daarna weer het bos in te duiken. Na een aantal brede zandpaden komen we uit op een stuk open heide. Hier bevindt zich ook het Salamandergat. Het is een natuurlijke ven. De bodem van de ven bestaat uit een ondoordringbare laag, de ven zelf wordt gevoed door regenwater. Het Salamandergat is een leefomgeving voor tal van beschermde dier- en plantensoorten.

Over heidevelden van ‘t Leesten

Vanaf het Salamandergat gaat het klompenpad een stuk over de heide. Het is een schitterend gebied met verre uitzichten en wat hoogteverschillen. Het is nog fris en de talloze spinnenwebben zitten nog vol met dauwdruppels. Soms een stukje klimmen en dan weer afdalen. Uitzichten over de heidevelden met een heerlijk zonnetje erbij.

Over de enk van Ugchelen

De Enk van Ugchelen is een verzameling van akkers. De akkers liggen hier al duizenden jaren. Voor de oudste, prehistorische, sporen van bewoning  gaan we meer dan 5000 jaar terug, naar de tijd van de Trechterbekercultuur, het volk van de hunebedden. De Ugchelse enk was tot ongeveer 1880 als akkerland in gebruik. Boeren verbouwden er veevoeders en gewassen als knollen, aardappels, kolen en rogge voor eigen gebruik. Tegenwoordig grazen er op de enk achter het hotel paarden en schapen en bij schemering en ochtendgloren is het een speelveld voor reeën. 

Ceasarea

Vanaf het Van der Valk Hotel gaan we op weg naar een imposant gebouw: het Ceasarea. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde Frits Ceasar plannen om op zijn grond een vakantiekolonie met een kapel te gaan bouwen voor kinderen uit de grote steden. Tot aan WO II hebben veel kinderen vakantie gevierd op de Veluwe. Daarna kreeg het gebouw verschillende bestemmingen. Nu gebruikt het Leger des Heils het hoofdgebouw en wordt de kapel verhuurd voor activiteiten. Het is een indrukwekkend groot gebouw. Tip: het is te bezichtigen op Open Monumentedag!

De Koppelsprengen

Vanaf het Ceasara gaat het Ugcheler Markepad de Hoenderloseweg over en lopen we het bos weer in. We komen uit bij één van de mooiste plekken van dit klompenpad. De Koppelsprengen werden in de tweede helft van de zeventiende eeuw aangelegd om het toenemend aantal papiermolens langs de Ugchelsebeek van stromend water te voorzien. De Ugchelsebeek werd meerdere malen vergraven om op de molenlocaties voldoende waterkracht te creëren. Een stukje van het Ugcheler Markepad ligt de Hamermolen. Het was één van de watermolens die door het water van de Koppelsprengen werd aangedreven.

Een deel van de groep heeft inmiddels de korte route genomen en we treffen elkaar weer bij Bospaviljoen ‘t Leesten waar we de lunch nuttigen.

Het was een geslaagde en gezellige Finva wandeling, mooi weer en een prachtige natuur. Jos en Huub bedankt voor de organisatie!