Finva Sportdag 2016

imgp9646

Warming-up onder leiding van LeoOp 30 september jl. is het buitenseizoen van de Finva-groep Apeldoorn traditioneel afgesloten met het afleggen van de Finva-proeven. Dit houdt in dat de deelnemers in korte tijd maar liefst vijf atletiekonderdelen moeten afleggen. Die onderdelen zijn: 100 meter sprint, hoog- en verspringen, kogelstoten en de Coopertest. Enkele jaren geleden werd op meerdere plaatsen in Nederland deze oudste activiteit van de personeelsverenigingen nog uitgevoerd, maar dat is helaas verleden tijd. Tegenwoordig is Apeldoorn de enig overgebleven plaats waar de proeven nog worden afgelegd. Leo Neuteboom, één van de meest ervaren en fanatieke Finva-sportleiders, heeft op zijn kantoor nog wel een groep sporters, maar die willen de proeven niet meer afleggen. Leo heeft daarom aan ons gevraagd of hij bij ons mee mocht doen, omdat hij graag voor de veertigste keer zijn diploma wilde halen.

Wij hadden daar geen bezwaar tegen. Leo moest echter wel een tegenprestatie leveren, maar dat was voor hem geen probleem want hij mocht de warming-up leiden. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn ging de warming-up dit keer onder muzikale begeleiding en het had veel weg van Nederland in beweging van omroep Max. Dat past goed bij de groep en het werd erg gewaardeerd.

 

imgp9649
100 meter sprint
imgp9781
Rob in actie!

Hij dus voor de veertigste keer, dat is op zich al een indrukwekkend aantal, maar er is één persoon die ruimschoots boven dat aantal uitkomt. Dat is Rob van den Berg, bij vele voormalig CBM-medewerkers nog wel bekend als TRIM van den Berg. Rob heeft een unieke prestatie geleverd, want hij heeft namelijk voor de vijftigste (!!!) keer het diploma gehaald. Ik voorspel dat deze prestatie ongeëvenaard zal blijven. De eisen om het diploma te behalen worden bepaald op basis van het geslacht en de leeftijd van de deelnemer, waarbij 55 jaar en ouder de hoogste leeftijdscategorie is. Rob moet dus al bijna twintig jaren aan dezelfde eisen voldoen en het lijkt hem nog steeds geen enkele moeite te kosten. Bij het hoogspringen liet hij een niet eerder vertoonde techniek zien, want hij zette met twee benen af en ging met een koprol over de lat zonder deze zelfs maar aan te raken. Helaas was het ‘afzetgebied’ bij dit onderdeel 100 meter sprint nog een beetje nat en glad waardoor twee deelnemers uitgegleden, maar ze hebben er gelukkig geen blessure aan over gehouden. Het verspringen is voor velen een onderdeel waarvoor ze angst hebben, omdat de kans op een blessure daarbij het hoogst is. Ze durven daarom niet voluit te springen, maar vinden het voldoende als de minimale eis wordt gehaald. Tijdens de proeven zijn er video-opnamen gemaakt en vooral bij dit onderdeel zag het er soms niet erg charmant uit heb ik gehoord.

imgp9851
Rob en Leo

We hebben vorig jaar een les kogelstoten van Eelco Sintnicolaas gehad en we hebben daar allemaal erg goed opgelet waardoor iedereen dit onderdeel probleemloos heeft gehaald. De Coopertest (in 12 minuten zoveel mogelijk meters lopen)is het afsluitende onderdeel. Koos Koerts had zich van de taak gekweten om de tussentijden door te geven en ook nog voor alle deelnemers te noteren, ook een geweldige prestatie. Hij heeft daarnaast ook nog foto’s gemaakt.

Na de Coopertest konden we gelukkig vaststellen dat alle deelnemers het diploma hebben gehaald. De diploma’s gaan we uitreiken tijdens een Finva-etentje, dat waarschijnlijk in november gaat plaatsvinden. Rob van den Berg zal dan zijn vijftigste diploma in ontvangst mogen nemen. Jan Veldhuis verdient ook extra aandacht omdat hij, voor zover ik kan nagaan, de oudste debutant ooit is bij het afleggen van de proeven. Hij is inmiddels 66 jaren oud en verdient veel respect voor deze prestatie. Heel bijzonder.

Na afloop van de proeven hebben de meeste deelnemers zich verplaatst naar Bussloo om daar de dag af te sluiten met een pitch-and-putt-toernooi over 18 holes.

imgp9874
Pitch-and-Putt

Deze activiteit en locatie zijn bij de leden van de pv natuurlijk wel bekend vanwege het jaarlijkse toernooi dat daar wordt georganiseerd. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag mede dankzij goede weersomstandigheden. Inmiddels zijn we begonnen aan het binnenseizoen, dat duurt tot april 2017. Dat betekent sporten in een volledig vernieuwde zaal aan de Molleruslaan in Apeldoorn. We doen dat elke dinsdag van 17.00 tot ongeveer 18.30 uur en deelname is voor leden van de pv gratis. Je kunt met mij of Koos Koerts contact opnemen als je belangstelling hebt om mee te doen of meer informatie wilt hebben.

Klik hier voor de foto’s!!

Hein Scheffer.