Finva Sportdag 2023

Dit jaar werd de Finva wandelroute georganiseerd door Hans Koote. We wandelen (13 km), met een groep van 17 personen, door een afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. 

We starten op de parkeerplaats bij het stuw- en sluizencomplex Driel in de Nederrijn bij het dorp Driel in de gemeente Overbetuwe. Het bestaat uit een stuw en een schutsluis. Het complex is gelijk aan dat bij Hagestein en Amerongen. Met deze drie stuwen gezamenlijk kan een groot deel van de waterhuishouding van Nederland worden geregeld.

We wandelen door de uiterwaarden van de Nederrijn en hellingbossen met mooie vergezichten richting het het imposante kasteel Doorwerth.

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Het kasteel is omringd door mooie wandelpaden, een moestuin en een boomgaard met bijenstal. Het bevindt zich in een afwisselend heuvel- en waterlandschap waar je heerlijk kan wandelen. Maar eerst stoppen we hier voor koffie met een heerlijk stuk gebak!

We vervolgen onze wandeling verder richting het zuiden en beklimmen de uitkijktoren ‘De Boersberg’ voor een fraai uitzicht over de rivier en het landschap. We gaan door naar de Italiaanseweg, dit is misschien wel de meest verrassende beklimming van de Veluwe. De autovrij klinkerweg kronkelt door het bos via twee haarspeldbochten van Kasteel Doorwerth naar het gelijknamige dorp. De weg werd ooit aangelegd door een kasteelheer om zijn kasteel makkelijker te bevoorraden. Door de steilheid van het terrein moest dit via een tweetal bochten gebeuren. De beklimming is daarom bijzonder geliefd bij fietsers, wat we dus al een keer eerder hebben gedaan met de Finva.

Onder de Dunobrug door komen we uit bij Heveadorp. In 1916 werd de N.V. Nederlandse Rubberfabrieken Hevea opgericht voor de fabricage van rijwielbanden (het latere Vredestein). Voor de werknemers liet het bedrijf een dorpje bouwen: Heveadorp. Het dorp telde eind jaren dertig 154 woningen. De meeste huizen hebben een rieten dak, ze zijn gebouwd in een mengvorm van cottagestijl en Amsterdamse School.

In het mooie Oosterbeek nuttigen we de lunch bij ‘Tuin De Lage Oorsprong’. Een sfeervolle tuin met historische elementen, sculpturen en gevarieerde begroeiing een schitterende plek om tot rust te komen en te genieten.

Via de Schefferweg en Cascade Landgoed Duno komen we terug bij het Stuw- en sluizencomplex Driel. 

Het was een geslaagde en gezellige Finva wandeling, mooi weer en een prachtige natuur. Hans bedankt voor de organisatie!